تمدن ايران زمين

امامزاده یحیی ساری

            

 پسر نهم میرقوام الدین مرعشی معروف به امامزاده سلسله که در ساری مدفون است . بر طبق شجرنامه از فرزندان امام موسی کاظم (ع) معرفی سده و برادرش حسین و خواهرش سکینه نیز با او در اینجا به خاک سپرده شده اند . تاریخ بنای آنرا را سال 749 هجری قمری دانسته اند . این بنا فعلاً در مجاورت بقعه سید زین العابدین در خیابان جمهوری واقع شده است . زمین این زیارتگاه حدود پانصد متر است .

مسجد جامع ساری

                 

در محله چناربن  :حسن بن اسفندیار درباره ی مسجد جامع ساری چنین می نویسد : مسجد جامع ساری در خلافت هارون الرشید ، یحیی بن یحیی بنیاد نهاد مازیار بن قارن به اتمام رسانید.  میرظهیرالدین مرعشی توضیح می دهد : پس از اینکه اسپهبد خورشید گاوباره در سال 144 قمری خود را در فلام رودبار اشکور بکشت ، ابوالخصیب از طرف منصور خلیفه عباسی والی طبرستان شد و مسجد جامع ساری را او بساخت  . مردم ساری چون مسلمان شدند ، شیعه امامیه شدند . در سفرنامه استرآباد و مازندران آمده است که مسجد جامع در عهد قدیم آتشکده بود که روبروی در کوچک سمت غربی علامت گاه قبر فریدون است که هیج آثار و مقام ومقبره ای ندارد . ملگنوف مسجد جامع ساری  معبد موبدان گبران بود .رابینو مسجد عمده شهر یا مسجد جامع را در روزگار باستان معبد گبرها بود ، می گویند قبر فریدون در نزدیکی آن واقع است ولی اثری از آن نیست .

 

 

شهر ساری چهار دروازه دارد

 یکی دروازه فقار خانه که هم دروازه دولت و هم دروازه باغ شاه می گویند . منظور از این سه اسم همان دروازه ایست که از خارج شهر تا خیابان طولانی که باغ شاه از ابنیه ی  سلاطین صفوی است وصل می شود و این دروازه به طرف جنوب شهر است که را بینو این دروازه را چهل در یا چهل دختران می نامند . دروازه دوم دروازه فرح آباد است که طرف شمال شهر است که رابینو این دروازه فرح آباد یا ملامجدالین می نامند. دروازه سوم به طرف شرق است که دروازه ی استر آباد که می گویند . اشرف و استر آباد از این در می روند . دروازه چهارم  دروازه ی بار فروش یا دروازه ی تهران می نامند.در تحولات دوره ی بیست ساله ی رضا شاه پهلوی در نتیجه ی عبور راه آهن از کنار شهر و احداث خیابان های  عریض و آسفالته ی بنای ساختمان های با شکوه دولتی و تعیین آن به عنوان مر کز استان و پادگان نظامی صورت آبادی بزرگ به خود گرفت . اکنون یکی از شهر های آباد و پر جمعیت مازندران است.

 

تاریخچه شهرستان ساری

این شهرستان مرکز استان مازندران با وسعتی به معادل 3923 کیلو متر مربع : از شمال به دریای مازندران ، از جنوب به سلسله یه جبال البرز ، از مشرق به شهر های نکا و بهشهر ، از مغرب به شهرهای قائم شهر و جویبار محدود است . این شهر از شهر های باستانی و دارالملک تاریخی استان مازندران است .وقتی که منوچهر برای انتقام قتل ایرج پدر خود، سلم و تور را کشت آنها را در شهر ساری در کنار قبر ایرج مدفون کرد وبر هر کدام قبری گنبدی ساخت که در زمان ظهیر الدین به سه گنبد معروف در شهرستان ساری قبر سلم و تور و ایرج درآن جاست وآن را سه گنبدان می گویند،حمد الله  مستوفی بنای اولیه آنرا به تهمورث دیو بند نسبت داده اند برخی نوشته اند بنای اولیه آنرا طوس  پسر نوذر نهاده تجدید بنای آن در قرن اول هجری به دست فرخان پسر دابویه از ملوک گاو باره  که آن را بنام پسر خود سارویه نامید انجام گرفته است. گیل بن گیلانشاه  بن فیروز که از بنی اعمام کسری بود به حکومت طبرستان موفق شد و او در طبرستان به لقب گاو باره اشتهار یافت وی دو پسر داشت اولی دابویه که جانشین پدر گردید ، دومی با دوسپان که دررویان قرارگرفت . آل آبویه به مدت 16 سال حکومت کرد . بعد از او پسرش فرخان که او را ذوالناقب  می گفتند در طبرستان حکومت یافت و اوشهر ساری را تعمیر کرد و بنام پسرش سارویه نامید . بعد از فرخان پسرش زادمهر یا دارمهر مدتی پادشاهی کرد و در حین فوت او پسرش خورشید به حد بلوغ نرسیده بود لذا برادر خود سارویه را ولیعهد قرار داد که سارویه 8 سال سلطنت کرد و بعد از رشد خور شید سلطنت را به او واگذار کرد .

 

صفحه قبل 1 2 صفحه بعد
?