سرباز هخامنشی | ||
|
آب انبارهای بسیار بزرگ در شهر ساری است که در تابستان مورد استفاده قرار می گرفت ،گنجایش و عمق زیاد و بام های قطور آن آب را خنک و گوارا نگاه می داشت . آب انبار ها عبارتند از : 1- آب انبار نو : درمحله آب انبار نو ساری که آنرا خورشید خانم از خاندان کنی ها ساخته است . تمام اجزای آن از مدخل و پلکان و پاشیرو قسمت انبار آب با پوشش های گنبدی آن برجای است. 2- آب انبار چراغ برق : در محله قدیم امامزاده عبدالله در چهارراه برق فعلی . 3- آب انبار میر مشهد ساری : که در خیابان جمهوری فعلی واقع بوده که بجای آن کتابخانه عمومی ساخته اند. 4- آب انبار بهرام اتر : در خیابان جمهوری – کوچه ی بهرام اتر قراردارد . 5- آب انبار میرزا مهدی در محله ی ملا آقا بابا در خیابان شاه عباس سابق (هیجده دی فعلی) 6- آب انبار چناربن : در محله چناربن اطراف مسجد جامع . یک حمام عمومی بوده است ودر قسمت پشتی که سمت شمال عمارت کلبادی در محله چهارراه برق واقع شده است . قبلاً در جدائی داشته است فعلاً در محوطه عمارت کلبادی میباشد این بنا هم از دوره اواخر قاجار و دوره رضاخان پهلوی است . حمام از سه بخش آتش خانه یا تون ، سربینه یا رختکن و گرمخانه تشکیل شده است .
در اواخر دوران قاجار به دستور سردار جلیل از امرای ارتش وقت ساخته شده و بنام فرزند وی امیرنصرت شکوه نظام <<امیریه>> نام گرفت که نمونه بارزی از معماری مسکونی اقلیم شمال و منطقه مرطوب در آن دوران می باشد . رابه های فرح آباد به دو قسمت اصلی تقسیم می شود :
فرح آباد در 17میلی شمال ساری واقع است و در مساحت ربع میل از جنوب شرقی مصب تجن آثار شهر فرح آباد که از اقامت گاههای شاه عباس صفوی بوده واقع شده که در سال 1668 میلادی به وسیله یک دسته از قزاقان روسی که استنکارازین سردسته ی قزاق های دون که در رأس آنها بود مورد غارت قرار گرفت .
در محله ام ام ساری واقع است چهار ضلعی با مسجدی متصل به آن ، سقف آن سراسر بنا پلورکشی و پل کوبی است بام آن سفال است و کنده کاری های صندوق و در ورودی بقعه از ظرائف هنری است . درهای این امامزاده توسط حسین بنا استاد احمد ساروی در رجب سال 890 هجری ساخته و صندوق آن را استاد محمدبن استاد حسین در سال 894 هجری کنده کاری کرده است .
یکی از مزارات با شکوه و زیبای شهر که در بلوار امام رضا (ع) و در خیابان امامزاده عباس واقع شده است . در گذشته در دهکده آزادگله معروف بوده است . این آرامگاه یکی از شاهکارهای قرن نهم هجری است . این امام زاده فرزند امام موسی کاظم (ع) و مادرش ام ولد <<کنیز>> بود بدنه اصلی این بنا هشت ضلعی است بر بالای اضلاع ، قرنیست های سینه کفتری و بالای آن کمربندی هشت ضلعی و بالای آن گنبد هرمی شکل است . مسجدی متصل به بنای اصلی بقعه است . این امامزاده دو جفت در دارد که به طرز جالبی منبت کاری شده است . بر بالای در کتیبه ای بود که نام واقف آنرا آقا حسین و نجارش را بهرام ساروی مقیم اسکندرآباد و تاریخ آن جمادی الثانی 897 هجری ذکر شده است . این بقعه در محله ی ملامجدالدین و در جنب بقعه ملامجدالدین واقع شده است در حال حاضر بنای ساده ایست که عاری از هر گونه ارزش تاریخی و هنری است . این بقعه در خیابان ملامجدالدین ساری در کنار راه فرح آباد (خزرآباد) واقع شده و به شکل مستعطیل به طول بیست و سه متر و عرض شانزده متر می باشد .رقعه ای به امضاء امام جعفر صادق به تاریخ 10 شوال 133 هجری در آنجا است مشعر بر اینکه امام به مجدالدین مکی دستور داده شده است که به ساری و آمل رفته اهالی آن بلاد را به دین اسلام ارشاد نماید .
در خیابان جمهوری ساری واقع است ، این بنا چهار ضلعی با گنبد رک هشت ضلعی به ارتفاع 20 متر است سادات و سلاطین مرعشی که قریب دو قرن در ساری و آمل و سایر نقاط مازندران حکومت داشتند . بعضی از آنها در ساری و در این بقعه مدفونند .
پسر نهم میرقوام الدین مرعشی معروف به امامزاده سلسله که در ساری مدفون است . بر طبق شجرنامه از فرزندان امام موسی کاظم (ع) معرفی سده و برادرش حسین و خواهرش سکینه نیز با او در اینجا به خاک سپرده شده اند . تاریخ بنای آنرا را سال 749 هجری قمری دانسته اند . این بنا فعلاً در مجاورت بقعه سید زین العابدین در خیابان جمهوری واقع شده است . زمین این زیارتگاه حدود پانصد متر است . |